TARİHÇEMİZ

TARİHÇEMİZ

18.12.2017 1942

TARİHÇEMİZ

    Mustafa Hilmi Çayırlıoğlu 1865 yılında Beypazarı’nda doğdu. Yaşadığı sonraki yıllarda çiftçilik işleriyle uğraştı. Beypazarı’nın tanındık ve mal varlığı çok iyi olan isimlerinden biriydi. Bir dönem İstanbul’a yerleşmiş ve Sultan Reşat devrinde Ankara Milletvekili olarak meclise girmişti. Ankara’ya yabancı bandıralı gemilerle Bandırma üzerinden silah sevkiyatı yapmıştı. Kendiside yine bu yolla yabancı bir gemi ile Bandırma-Eskişehir yoluyla Ankara’ya kaçmıştır. Atatürk, İnönü ve Mareşal Çakmak Beypazarı’na indiklerinde daima Hilmi Bey’in evinde (Sarı Konakta) misafir olmuşlardır. Aile Sarı Konak’ı okul yapılmak üzere devlete hibe etmiştir. Bugün bu yerde Çayırlıoğlu İlkokulu faaliyet göstermektedir.1 ve 2. Dönem Milletvekilliği yaparak 1927 de TBMM den ayrılmıştır. Aynı yıl hayata veda etmiştir. Merhumun iki oğlu ve iki kızı vardır.

        Mustafa Hilmi ile Hatice’nin en küçük kızları olan Emine Fahriye Hanım okulumuzu yaptıran kişidir. Emine Fahriye Özaka 1905 yılında Beypazarı’nda doğmuştur. Babası ile İstanbul’a yerleştiği için tahsilini Büyükada Rüştiyesinde yapmıştır. Daha sonra Bezm-i Alem Valide Sultan Sultaniyesi’ni (lisesini)  bitirmiştir. 1929 da Operatör Dr. M.Kemal Özaka ile evlenmiştir. Eşi ile uzun yıllar Edirne ve Gaziantep’te bulunmuştur.1948’de Emine Fahriye Hanım’ın eşi Ankara’ya Sağlık Bakanlığı teftiş heyetine tayin olunca Ankara’ya yerleşmiştir. 1967’de eşini kaybetmiştir. 1969’da Hac Farizasını da yapan Emine Fahriye Hanım’a hayır işi olarak camii yaptırılmasını telkin edenlere “ Her yerde ibadet edilir, ama eğitim yapılmaz.” diye cevap vererek okulumuzu inşa ettirmiştir.

         Operatör Dr. Mehmet Kemal Özaka ile Emine Fahriye’nin  1 Ekim 1936 tarihinde Ankara’da Tolunay Özaka adında bir oğulları  doğmuştur. İlkokulu Gaziantep’te bitiren Tolunay, 1957 de Tarsus Amerikan Kolejinde ortaokulu ve liseyi biti  rmiştir. Almanya’da Münchberg şehrinde tekstil mühendisliği tahsili yapmıştır. Yurda dönünce askerlik görevini tamamlayan Tolunay santral mensucatta apre kısmında şef olarak uzun yıllar çalışmıştır. 1972’de narenciye ekimini ve bahçeliği tercih eden Tolunay kendini bu mesleğe vermiştir. Yetiştirdiği meyveleri hemen her sene en iyi meyve ödülünü almaktadır. Okulumuzun inşaatının başlarında 25 Eylül 1993 de ani bir kalp krizi sonucu Emine Fahriye Hanım, oğlu Tolunay’ı kaybetmiştir. Bunun sonucunda yaptırdığı okula oğlunun adını vermeyi talep etmiştir. Okulumuz hayırseveri 2005 yılında hayata gözlerini yummuştur.Bugün adı Tolunay Özaka Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi olan okulumuz adını işte bu iyi yürekli insanlar tarafından almıştır.

      Okulumuz Milli Eğitim Bakanlığı   Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde, ortaöğretim düzeyinde sağlık eğitimi veren bir kamu  kurumdur.  Okulumuz 1989 yılında  eski Belediye hizmet binasında 90 öğrenciyle Beypazarı Sağılk Meslek Lisesi Hemşirelik bölümü olarak olarak Eğitim Öğretime başlamıştır. 1990 - 1991 Eğitim Öğretim yılında Sağlık Memurluğu Bölümünün açılmasıyla iki böüm halinde eğitime devam etmiştir. Okulumuz 1997 yılında tıbbi sekreterlik bölümüne dönüştürüldü. 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Hemşirelik bölümü yeniden alınmaya başlandı. 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı itibariyle  Okulumuzda  268 öğrenci öğrenim görmekte olup , alanlarımızda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2014-2015 yıllarında değişiklik yapılarak Acil Tıp Teknisyenliği, Tıbbi Sekreterlik ve Hemşirelik alanları kapatılmıştır. Kapatılan alanların yerine  Sağlık Hizmetleri Alanı Hemşire Yardımcılığı, Ebe Yardımcılığı ve Sağlık Bakım Teknisyenliği dalları açılmıştır.

       Okulumuz binası 1994 yılında, ilk meclisin milletvekillerinden, Beypazarı eşrafından Hilmi ÇAYIRLIOĞLU’nun kızı merhum Emine Fahriye ÖZAKA tarafından kendi adı ile inşaa edilmeye başlamış aynı yıl oğlunun ölümü üzerine Tolunay Özaka olarak ismi değiştirilmiştir. 1994 yılında yeni binasına taşınmıştır.

         Okulumuzda 10 derslik, bir müdür, bir müdür yardımcısı, 1 öğretmenler odası ve hizmetli odası mevcuttur. Bir bilgisayar laboratuarı, bir kütüphane ve eğitim odası vardır.1996 yılında kapalı salon yapımına başlanmış, aynı yıl bitirilmiştir.Beden Eğitimi dersleri salonda yapılmaktadır.

      Öğrenciler, okulda teorik derslerin dışında 12. sınıftan itibaren,  hastanelerin  dahiliye, cerrahi, kadın doğum, çocuk yoğun bakım, laboratuar, ameliyathane gibi servislerinde, 112 Acil Sağlık Birimlerinde, acil servislerde, polikliniklerde, hasta kabul ünitelerinde uygulamalı beceri eğitimi almaktadırlar.  Mezunlarımızın diplomaları Sağlık Bakanlığı  tarafından onaylandığı  için, iş bulma olanakları yüksektir. Dolayısıyla  mezunlar Kamu Personeli seçme sınavında yeterli puanı almak şartı ile Sağlık Bakanlığına Bağlı Hastanelerde kamu personeli olarak  atamaları yapılmakta olup ayrıca özel sektörlere bağlı Hastane ve diğer  sağlık kurumlarında da   kolaylıkla iş bulabilmektedirler. 

 

27-01-2018

 

 

27-01-2018